Med 40 dagar till studenten,
30 till betygen sätts,
30 tills jag flyttar,
och 90 dagar till flyget går mot USA,
känner jag mig överväldigad.

Varje dag denna veckan har vi fått reda på nya uppgifter i de olika kurserna. Jag har räknat det till 12 stycken, det vill säga om inte någon mer tillkommer. Ständigt trött och orklös, rent av sönderstressad, hamnar jag mer än ofta liggandes i sängen. Mestadels med en serie gående på datorn. Jag vet att jag borde göra annat, vara lite effektiv, men det är på tok mycket mer bekvämt att ligga kvar och stänga ute vardagen ett tag. Risken är att det ”taget” går mot några timmar och därefter blir inte mycket gjort.

Med störst sannolikhet är jag inte ensam om att ha det så här; befinna sig i en tillfällig svacka, eller ha en jobbig dag då och då när det enda vi vill göra är att slappa. Problemet är att dessa dagar blir allt fler i vårt samhälle. Hos somliga är det till och med en helt vanlig dag. Vad gör då detta med oss? Blir vi påverkade?

Sanningen är att vi inte är skapta till det stillasittande liv som vi lever. Förr utgjorde fysisk aktivitet en stor del av alla människors liv. Vi sprang mot mat och bort från fienden, likaså ägnade vi tid åt att promenera och även åt att ta en tupplur.

Vad gör vi nu? Sitter. Kör bil, surfar på internet och tittar på tv. Vad gör då våra kroppar? De lider. En studie i American Journal of Epidemiology upptäckte att män som sitter mer än 6 timmar om dagen var 17% mer troliga att dö under en 14 års period (då undersökningen ägde rum) än män som satt mindre än 3 timmar. När det gäller kvinnor är procenten 34. Av de 123 216 personer undersökningen följde gällde den ökade dödligheten oavsett deltagarnas andra vanor. Fastän de rökte, var överviktiga, och – vilket kan uppfattas chockerande –  fastän de tränade regelbundet. Vi är helt enkelt inte konstruerade för att sitta hela dagarna. Inte heller för de enformiga rörelser vi gör i hemmet såsom på jobbet. Människans kropp kräver stora, varierande rörelser. Därför skapas en obalans när vi spenderar dagen med små, upprepande handlingar som att jobba på löpande band eller skriva på datorn.

Oavsett om du går i skolan eller jobbar, välj en dag och räkna ut hur många timmar du spenderar sittandes på lektionerna eller kontoret. Därefter tiden du sitter när du tar dig dit och hem.

Torsdag:
skolan = 4 h 20 min.
bussresa = 2 h

Jag är redan uppe i över 6 timmar sittandes, och det utan att ha lagt till den tiden jag äter, pluggar, ser på tv, och kör bil. Med tanke på att vi är rekommenderade att inte sitta mer än 3 känns ju detta en smula segt. Jag har alltid tänkt att min tid på gymmet eller fotbollsplanen kompenserar upp den tiden jag sitter, men jag kunde inte haft mer fel. Självklart vill inte jag att min kropp ska lida, och det förmodar jag inte du vill heller. Varför inte då använda våra kroppar till deras fulla kapacitet? Jag som hundägare ser en likhet i detta som med att ha ett djur. Exempelvis en hund, den behöver ett visst antal promenader om dagen. Inte bara till att rastas utan även för att motioneras. Varför? För att den annars inte mår bra. Vad händer med de hundägarna som inte går ut med sina hundar och ger de det dem behöver? De klassas som djurplågare och efterlämnar sig en sjuk, ledsen hund. Hur går dina tankar kring det; att missköta sina djur på detta sätt?

Vad tänker du då om att du missköter dig själv?

Jag vet inte hur det är med dig, men jag är redo för en förändring. Färre eftermiddagar i stillasittandes och fler timmar av fysisk aktivitet. Att komma ned till 3 må va svårt utan att vara omöjligt, men nu tar vi en dag i taget med en timma i taget. Är du med mig?

Jag utmanar dig.